Pàgines

4 de maig del 2013

BITS DE L'ESMORZAR

Un del temes sobre el qual els mestres que estem a P3 hem de fer més incidència són els hàbits. Des de la primera entrevista que mantenim amb les famílies els tres punts estrella són el xumet, el bolquer i el "bibi". Per sort la immensa majoria de pares porten el seu petit/a a l'escola amb la "feina feta", però sempre hi ha alguns casos que no han tingut gens en compte les recomanacions i normes.
En converses, sempre disteses, amb els petits és quan descobreixes els que encara prenen la llet del matí o el vespre amb el biberó. Per suposat el primer pas és parlar amb la família i fer incidència amb les repercussions que representa continuar amb aquest "mal" hàbit. En quant els petits a vegades els pot costar deixar de utilitzar-lo si més no pel plaer i relaxament que sovint els hi proporciona quan prenen  llet o  farinetes.
Si som realistes hem de reconèixer que els mestres tenim cert poder de convicció davant els nostres alumnes i aprofitant la seva curiositat, les ganes d'imitar, i de descobrir noves experiències tindrem moltes possibilitats d'ajudar-los a reconduir alguns dels seus hàbits mal adquirits.

Evidentment el meu grup no és una excepció i us faig cinc cèntims de com ho treballo:

Com cada dia i després de les rutines encetem una conversa a la rotllana, en aquest cas ho farem parlant del què hem esmorzat a casa abans de venir a l'escola. La immensa majoria t'explica que han près llet però uns quants et diuen:  - un bibi.  Normalment sempre hi ha algú que amb naturalitat replica dient: -apa si això ho fan els bebes, i és a partir d'aquest moment en que la participació dels petits és més sincera i a vegades amb pinzellades de rèplica, quan la nostra intervenció té un paper força important. Jo els proposo de preparar un esmorzar i ells encantats, els entusiasma la idea.
Preparo la taula amb tota mena de possibilitats,














està clar que el que més els atreu és la varietat d'objectes, els colors i les diferents possibilitats que tot plegat els hi ofereix. Després cadascú va triant què vol esmorzar i ho preparem. Quan toca el torn de la llet el biberó queda descartat per un enlluernador bol de colors o amb algun personatge que els agradi,  i una palleta també de colorins. L'èxit està assegurat!!!
L'experiència dona els seus fruits en pocs dies, a vegades l'endemà mateix ja m'expliquen que tenen un bol nou i que el biberó ja l'han llençat. Val a dir que malauradament la majoria de vegades que  no funciona sempre és per la falta de implicació de la família.
Per acabar-ho d'arrodonir durant dues setmanes el passi de BITS està dedicat a l'esmorzar.




BITS DE L'ESMORZAR




4 comentaris:

  1. Anna, quanta raó!
    Tu també hauràs notat que actualment els infants arriben a P3 amb menys autonomia que fa una anys i a l'escola cal treballar-ho més.
    La idea dels bits d'esmorzar la trobo genial!
    Potser no és el cas a la teva classe però, per les intol·leràncies alimentàries i sensibilitats químiques, t'animo a afegir als bits alguns aliments naturals com la fruita, els fruits secs, muesli...
    Petonets esmorzats
    Carme

    ResponElimina
  2. Estupendos bits. Gracias por compartirlos. Bienvenida al proyecto de blogs colaboradores. Un saludo.

    ResponElimina
  3. I que ho he notat, i encara et diria més crec que va en augment i és l'escola la que ha d'ajudar els petits a nillorar en molts aspectes. Pel que fa a la teva suggerència sobre els Bits t'he de dir que passem diferents blocs relacionats amb l'alimentació com la fruita que estem passant aquests dies, i els fruits secs que passem a la Tardor.
    Tonets
    Anna

    ResponElimina
  4. Tens un premi al meu blog!!! http://petitesemocions.blogspot.com.es/ :)
    Petonets!
    Vanessa

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...